Jak oblékat dítě do kočárku nebo vozíku

Často se mě ptáte, jaké doplňky je vhodné si do kočárku nebo vozíku koupit a jak potom oblékat dítě. Tak tady máte souhrn mých poznatků z průběhu let. Pozor, vyzkoušeno na dětech! :-D Tedy na našich. Vaše můžou mít jiné potřeby, tak prosím tento článek berte jen jako vodítko a vyzkoušejte si vše ve vašich podmínkách :-)

 

Nesedící miminko

Prcka v tu dobu vozíte v korbě anebo v miminkovníku. Dle mých zkušeností se do korby vejde mimčo do cca 10 kg a 70 cm, když máte vhodný fusak. Péřový fusak má výhodu, že kde je „málo místa“, peří se zmáčkne a nepřekáží. Takže nehrozí, že by se vám nevešlo třeba 8kilové miminko… Na porovnání různých péřových fusaků se můžete podívat ZDE.

Mně se do tohoto fusaku osvědčilo merino oblečení: Jedna vrstva, když je 5 a více stupňů nad nulou a dvě vrstvy, když je méně. Na hlavu dávám kuklu, oproti čepici se posouvá minimálně, chrání krk a nepadá do očí (což u mých dětí vyvolávalo záchvaty amoku). Pro novorozené zimní miminko doporučuji kuklu s merinem, pro starší jednovrstvou. Stejně má pak kolem hlavy ještě kapucu fusaku, tak prochladnutí nehrozí.

Výše uvedené řeším, když jdeme na delší výšlap, na běžky a podobně, kdy vím, že bude dítě v kočárku několik hodin. Pokud jdu jen uspat a vím, že pak bude kočárek nebo vozík v závětří u domu, nechám oblečení, co má křikloun zrovna na sobě, maximálně přidám tenkou mikču a letím ven uspat :-D

Přes rok, když je více, jak 10 stupňů (to už je na péřák opravdu moc) frčíme s nepadacíma dekama. Ať už do kočárku nebo do vozíku. Na jaře a na podzim vozím zateplenou, když je nad 20, tak „letní“. Pod ně oblíkám děti úplně běžně, dávám tolik vrstev, co oblékám sobě (plus mají tu deku).

Pokud nemáte nepromokavý fusak a navíc třeba ještě úplně nehřeje, doporučuju přes něj hodit nepadací deku. Takhle jsem fungovala první roky se synem, než jsem si vymyslela svůj péřák. Nesnášel pláštěnku, takže aby totál nepromoknul, protože počasí se neptá, zda musíte s děckem ven,  připnula jsem přes něj nepromokavou deku a jelo se :-)

 

Sedící dítě

Záleží na tom, jak velkého neposedu máte.

Pokud se rád vozí a nechce se mu ještě moc chodit, určitě bych zvolila fusak, tam prostě máte jistotu, že neprochladne. Má rádo ruce venku, když zrovna nespí? OK, dejte mu na horní část těla bundu, na nohy stačí tepláčky nebo legíny. A jak usne, ruce šup do fusaku.

Když už běhá, je to často o neustálém naskakování na kočárek nebo do vozíku a vylézání ven. Na kočárek se vám bude hodit chytrá nepadací deka, kterou „odepnete“ s tím, jak odklopíte madlo. S vozíkovou dekou je trochu víc práce, ale zase máte jistotu, že dítě nebude odkopané.

Deku můžete na kočárku nahradit nánožníkem, záleží, co preferujete. Nánožník se asi rychleji rozepne, ale deka má za mě širší využití – přebalíte na ní, hodíte ji přes autosedačku… Nánožník je napevno na kočárku.